(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Sušené maso JERKY
Potřebné ingredience
Maso, koření, podložka, ostrý tenký nůž. Na marinádu - sójová omáčka, worcester
Postup přípravy
Recept na sušené maso je spíš jen jako inspirace, protože je na každém, aby si ten svůj top recept našel sám. Sušené maso lze dělat ze všech druhů mas ( hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí... ), avšak pouze maso suché, bez tuku. (časem na mase žlukne a maso je i mastné, nevysuší se).
Z hovězího je výborné z roštěnky, ale vzhledem k ceně... :-D Hovězí používám přední, vepřové kýtu, kuřecí prsa, krůtí prsa, ale zkoušela jsem už i kuřecí stehenní ...
Maso si odblaníme, očistíme od veškerého tuku a přes vlákno nakrájíme na 2-3 mm tenké plátky. Někdo dává zamrazit, aby se lépe krájelo, pokud máte skvělý nůž a šikovné ruce, není potřeba. Pomáhám si, že ukrojím plátek, položím na podložku a nožem ještě jakoby rozetřu do stran, plátek se ztenčí. Poté maso nasolit, nakořenit a dát do sušičky.
Každý, ať si koření dle své chuti, já dělám směs, více druhů masa, každé po troškách jinak okořeněné.
Sůl, pepř, pálivá paprika, uzená paprika, chilli, cayennský pepř.. Marináda - lžíce sojovky, lžíce worcestru, sůl - maso jen promnout, nesmí v tom plavat. Pro kamaráda, co má rád pálivé, jsem dělala plátky potřené čerstvou papričkou habanero, to už je opravdu jen pro gurmány :-D
Když se koření přejíte, stejně zjistíte, že stačí obyčejná sůl :-D
Sušení záleží na každém z vás, jak dlouho budete sušit.. My máme radši úplně vysušené trosky, tudíž nechávám sušit klidně celou noc 10-12 hodin na 70 stupňů, tenké plátky. Někomu bude stačit na silnější plátky třeba jen 6 hodin a maso bude vlhčí a žvýkavější.
Z hovězího je výborné z roštěnky, ale vzhledem k ceně... :-D Hovězí používám přední, vepřové kýtu, kuřecí prsa, krůtí prsa, ale zkoušela jsem už i kuřecí stehenní ...
Maso si odblaníme, očistíme od veškerého tuku a přes vlákno nakrájíme na 2-3 mm tenké plátky. Někdo dává zamrazit, aby se lépe krájelo, pokud máte skvělý nůž a šikovné ruce, není potřeba. Pomáhám si, že ukrojím plátek, položím na podložku a nožem ještě jakoby rozetřu do stran, plátek se ztenčí. Poté maso nasolit, nakořenit a dát do sušičky.
Každý, ať si koření dle své chuti, já dělám směs, více druhů masa, každé po troškách jinak okořeněné.
Sůl, pepř, pálivá paprika, uzená paprika, chilli, cayennský pepř.. Marináda - lžíce sojovky, lžíce worcestru, sůl - maso jen promnout, nesmí v tom plavat. Pro kamaráda, co má rád pálivé, jsem dělala plátky potřené čerstvou papričkou habanero, to už je opravdu jen pro gurmány :-D
Když se koření přejíte, stejně zjistíte, že stačí obyčejná sůl :-D
Sušení záleží na každém z vás, jak dlouho budete sušit.. My máme radši úplně vysušené trosky, tudíž nechávám sušit klidně celou noc 10-12 hodin na 70 stupňů, tenké plátky. Někomu bude stačit na silnější plátky třeba jen 6 hodin a maso bude vlhčí a žvýkavější.
Tenký plátek na podložku a maso ještě jakoby "rozmáznout"
Nakořenit...
Marináda... Opravdu jen lžíce sojovky a lžíce worcestru, sůl, pepř a maso promnout
Poskládat do sušičky... Pouze kořeněné
Marinované
A tady je výsledek.... Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lufulie
(upraveno)
30. 11. 2017, 21:03
Lucie, děláme dle vašeho receptu maso již asi po desáté a nemůžu se ho nabažit Zatím tedy jen hovězí ve všech podobách, jí ho takhle ochucené i naše roční dcera. Díky !!!
hantonie
(upraveno)
27. 12. 2016, 7:49
Tak do toho určitě jdu. Do Silvestra to stihnu a když se dílo podaří, tak budu v hospůdce mezi jednohubkama za královnu , To masíčko marinádou jen potřít, nebo nechat chvíli v ní marinovat? Hezké prožití Silvestra
Maxinka
(upraveno)
18. 3. 2017, 18:42
@hantonie
Nechávám chvíli, ale nemusíte...